آشپزی و شیرینی پزی :)

نوشته های من

آشپزی و شیرینی پزی :)

نوشته های من

شرایط نگهداری و علت پژمرده شدن گل حسن یوسف عطری و هلندی

گل حسن یوسف


حسن یوسف

نام انگلیسی

painted nettle – coleus

نام علمی

solenostemon scutellarioides

فارسی رایج

حسن یوسف

فارسی اصیل

ندارد

معیار زیبایی

برگ

رنج قیمت

5000

از خانواده

Labiateae

خاستگاه

جنوب شرق آسیا، فیلیپین

  

گل حسن یوسف (Coleus blumei) از محبوبترین گیاهان آپارتمانی بوده، به نور زیاد، گرما، آبیاری فراوان و مخلوط خاک برگ با ماسه احتیاج دارد. از گیاهان آپارتمانی پرطرفدار و بسیار محبوب بوده که به علت زیبایی و پرورش راحت آن بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این گیاه از لحاظ زیبایی با رقیب شکوهمند خود یعنی گیاه کروتون برابری میکند و حتی گاهی در این زیبایی پیشی میگیرد. حسن یوسفها به دلیل زیبایی رنگ برگهایشان هم درون آپارتمان و هم بیرون در ردیف گیاهان پر ارزش و دوست داشتنی میباشند. انواع آن در رنگهای صورتی، قرمز، ارغوانی و سبز وجود دارد و در دنیا تحت عنوان ملکه دنباله قرمز مشهور است. تمام حسن یوسفها به راحتی در آب ریشه دار شده، در آب خالص هم به خوبی رشد میکنند.زمانی که یک گلدان گل حسن‌ یوسف را با خود به خانه یا محل کار ببرید، مطمئن باشید یک گل دائمی و همیشگی خواهید داشت. چنانچه علاقه مندید روش نگهداری از گل حسن یوسف را یاد بگیرید، با ستاره همراه شوید.


عکس گل حسن یوسف


طریقه پرورش و نگهداری حسن یوسف

نگهداری و تکثیر حسن یوسف بسیار آسان بوده، توجه به نکات زیر میتواند در نگهداری آن به شما کمک می کند:

  • دما: این گل، نیاز به دمای متوسط داشته، بهترین دما برای رشد این گل زیبا، 25 تا 30 درجه سانتی گراد است.
  • نور: گل حسن یوسف بسیار نور پسند است و لازم است در محلی قرار بگیرد که به آن نور خورشید برسد. البته توجه داشته باشید که از تابش مستقیم نور به آن جلوگیری نمایید. بهترین مکان برای قرار دادن گل حسن یوسف در خانه یا محل کار در تراس جنوبی یا پنجره های رو به جنوب ساختمان است. جالب است بدانید رنگ برگ گلهای حسن یوسف، در زمستان ها نسبت به تابستان ملایم تر بوده که به دلیل تفاوت تابش نور در تابستان و زمستان است.
  • آب: گیاه حسن یوسف به آب فراوان نیاز داشته، در همه احوال لازم است خاک گلدان مرطوب باشد. در زمستان آب کمتری به گلدان خود بدهید و اگر در منطقه ای زندگی میکنید که آب آن دارای املاح زیادی است، پیشنهاد میکنیم از آب جوشیده سرد شده برای آبیاری گل خود استفاده کنید.
  • خاک: مخلوطی از خاک برگ، خاک باغچه و ماسه برای رشد گیاه توصیه میشود.
  • رطوبت هوا: ایجاد رطوبت در هوای اطراف برگهای گل حسن یوسف ضروری است. بنابراین توصیه میکنیم گاهی به برگها با مه پاش آب پاشیده شود.
  • تعویض گلدان و هرس گیاه: ساقه های بلند حسن یوسف ایجاب می کند که این گیاه همواره کوتاه نگهداشته شود تا از سخت و چوبی شدن برگهای پایین گیاه جلوگیری شود. بنابراین گیاه خود را کوتاه نگه داشته و در هر بهار گلدان آن را تعویض کنید.

گیاه حسن یوسف

تکثیر حسن یوسف از طریق بذر و قلمه زدن

راه های ازدیاد و تکثیر گیاه حسن یوسف بسیار آسان و راحت بوده، حتی میتوانید قلمه های گرفته شده از گیاه را در آپارتمان یا محل کار خود تا مدتی در گلدانهای حاوی آب نگهداری کنید. 
  • تکثیر از طریق بذر

تکثیرحسن یوسف از طریق بذر بسیار آسان و سریع است. بذرهای این گیاه ارزان بوده و به آسانی در دسترس هستند و ظرف تنها 2 هفته جوانه زده و اولین رنگ‌های خود را نمایان می‌کنند. یکی دیگر از مزیت‌های پرورش حسن یوسف به این شیوه این است که هر پاکت گیاه حاوی رنگ‌های بسیار متنوعی است و شما میتوانید مجموعه ای از رنگهای مختلف این گل را در خانه خود داشته باشید.

اگر قصد دارید از حسن یوسف به عنوان گیاه خانگی استفاده کنید، بذر آن را در هر موقع از سال می‌توانید در خانه بکارید. بذر حسن یوسف بسیار کوچک است. به منظور تکثیر از طریق بذر، بذرها را باید در لایه‌ای از خاک گلدان مرطوب در سینی کم عمق بکارید و سپس با لایه نازکی از خاک روی آن را بپوشانید. بهتر است برای حفظ رطوبت تا زمان جوانه زدن بذر‌ها این سینی را با یک صفحه شیشه‌ای یا پلاستیکی بپوشانید. بعد از جوانه زدن، گیاه را به گلدان اصلی منتقل کنید.

  • تکثیر از طریق قلمه

در تکثیر حسن یوسف‌ از طریق قلمه می توان با تهیه قلمه از شاخه ها، گونه های یکسانی از حسن یوسف را خلق کنید. به این منظور در بهار یا تابستان از ساقه گیاه قلمه تهیه کرده و بکارید. قلمه ها به آسانی در آب ریشه دار میشوند. پس از ریشه دار شدن قلمه ها را به گلدانهای حاوی خاک مناسب انتقال دهید.

قلمه حسن یوسف


پاسخ به سوالات و مشکلات رایج نگهداری گل حسن یوسف

ساقه حسن یوسف دراز شده است: اگر ساقه گل شما بسیار بلند شده است، چنانچه گیاه جوان باشد، دلیل آن نور ناکافی و عدم انجام هرس در نوک ساقه گیاه بوده است که باید در اسرع وقت انجام شود. ولی چنانچه گیاه پیر باشد، این عارضه معمولی است.

برگها خشک شده و میریزد : دلیل آن خشکی و گرمی هواست. دفعات آبیاری را بیشترو حجم آن را کمتر کنید. گاهی در تابستان ضرورت دارد هر روزی یا روزی دو مرتبه گیاه آبیاری گردد.

برگهای پایین زرد شده و میریزد: آبیاری زیاد است، آبیاری را کم کنید و زهکش گلدان را بازدید کنید.

نقاط سوخته روی برگبوجود آمده :علت آن میتواند غبار پاشی جلو آفتاب و یا نور مستقیم آفتاب باشد.

گیاه خود را انداخته و حالت پژمرده دارد: عوامل مختلفی عامل آن است. تشنگی یا آبیاری زیاد، سرما یا کمبود نور و یا از همه مهم تر نور مستقیم خورشید میتواند علت آن باشد!! شرایط را مجددا بررسی کنید.

 

منابع: کتاب راهنمای نگهداری گیاهان آپارتمانی، سایت گل و گیاه ایران


گل حسن یوسف